5 Tips voor mentale veerkracht tijdens thuisisolatie

psychologie zelfbeeld Mar 27, 2020

Weekend… heeft nu een totaal andere lading.

Je kunt veel zeggen over verplichtingen als werk en school, maar het verhoogt wel de waarde van het begrip weekend. Nu zijn het gewoon twee dagen die aangeven dat de tweede week waarop we massaal thuis zitten i.v.m. het Corona virus, voorbij is. 

Elke Nederlander is de afgelopen weken geconfronteerd met het verschil tussen vrij zijn en vrijheid. Als je vrij bent van werk en school, maar niet de vrijheid hebt om te gaan en staan waar je wilt, merk je hoe belangrijk werken in vrijheid is. Je had al die tijd de keus. Veel mensen missen de structuur van een baan, kinderen missen de structuur van school en ouderen missen sociale contacten en zorg. De keuzevrijheid is opeens enorm ingeperkt.

Tips voor mentale veerkracht tijdens een lange periode van thuisisolatie

1. Structuur & Ritme 

Het is misschien een open deur, maar maak je klaar voor de dag, al hoef je niet de deur uit. Blijf niet in je huispak of pyjama, dan is het veel moeilijker om in de actiestand te komen en productief te zijn.

Werk is meer dan iets waar je in ruil voor inkomen naar toe gaat, je kennis en kunde deelt en ‘s avonds weer van terugkeert. Werk geeft je de kans om jezelf te ontwikkelen, contacten en voldoening. Veel mensen houden van de afwisseling van werk en privé. Dat dit nu niet meer kan, is niet voor iedereen makkelijk te accepteren. 

Structuur aanbrengen in deze nieuwe situatie is essentieel. Maak een planning, zorg voor een dagindeling (inclusief koffie- en lunchpauzes) net als op school en werk. Probeer ook niet alleen te focussen op wat niet meer kan. Focus je op nieuwe ontwikkelingen en kansen die de situatie met zich meebrengt, zoals bouwen aan je sociale netwerk online.

2. Beweging

Belangrijk bij thuisisolatie: blijf of kom in beweging. Ook dat is niet een nieuw gegeven. Maar waarom is bewegen nu zo belangrijk? Nu alle sportfaciliteiten gesloten zijn en je zoveel mogelijk thuis moeten blijven, hoeven je spieren minder te werken. Daardoor lopen metabole processen niet zoals het moet. Dat heeft invloed op bijvoorbeeld je vetverbranding, suikerspiegel en meer processen die essentieel zijn voor je gezondheid.

Sta om het half uur even op. Al loop je even door het huis, dat maakt al een verschil. Het verhoogt de hartslag en activeert je spieren. Ook je mentale gezondheid vaart wel bij beweging. 

Recent onderzoek bij volwassenen toont aan dat je het negatieve effect van lang stilzitten niet wegwerkt met een half uurtje bewegen ‘s ochtends of ‘s avonds. Beweeg voldoende tussendoor, matig intensief is voldoende om een gunstig effect te hebben op je gezondheid.

3. Ontspanning & Plezier

De boog kan niet altijd gespannen staan. Thuiswerken kan veel intensiever zijn dan buitenshuis werken, omdat je thuis veel meer dingen om je heen hebt die aandacht vragen. Zelfs als je geen kinderen thuis hebt, is er altijd wel een klus of een wasmachine, die schreeuwt om aandacht. Voor sommige mensen is het door een druk gezin of gebrek aan de juiste voorwaarden, praktisch onmogelijk om thuis werk gedaan te krijgen. Frustratie ligt dan op de loer. Zorg voor frisse lucht en ontspanning. Doe iets dat je leuk vindt, wissel af. Wees creatief. Je kunt bijvoorbeeld een pot maken voor ideeën voor dingen die je wilt doen als het weer kan. Dingen om naar uit te kijken. 

4. Tijd voor jezelf & Rust

Bewaak tijd voor jezelf. Dat is niet makkelijk in een huishouden met meerdere mensen, maar praat er desnoods met elkaar over. Verdeel de tijd of de ruimte om je te kunnen terugtrekken. 

Ontspan regelmatig. Dat hoeft niet heel groot te zijn, een minuut bewust ademhalen geeft al rust. Luister naar rustgevende muziek of verwen jezelf met een maskertje of een voetenbad. Of het nu meditatie is, of een moment van bezinning, kies wat bij jou past, dan werkt het. 

Neem ‘s avonds een warme douche, of een bad met een rustgevende geur zoals lavendel. En al loopt de spanning misschien wat sneller op nu we zoveel thuis zitten, vergeet niet hoe belangrijk verbinding is. Blijf dat opzoeken. Knuffel, kus en lach zo vaak je kan. Het triggert het gelukshormoon, ontspant en geeft energie. Hoe drukker het is, hoe meer je brein en je lijf behoefte heeft aan ontspanning. Ik kan je ook van harte de Headspace app aanbevelen. Gedurende 10 dagen bieden ze je op een prettige manier de mogelijkheid om elke dag begeleid te mediteren.

5. Signaleer problemen op tijd

Eenzaamheid, drukte in huis, frustratie, gebrek aan privacy, financiële onzekerheid, er zijn veel aspecten die kunnen leiden tot serieuze problemen. Leer tijdig stoom af te blazen en grijp op tijd in als jij, of een gezinslid vastloopt. Veel psychologen werken online door en er zijn ook hulplijnen die je kunt bellen bij psychische problemen:

Hulp bij psychische problemen

  • De Luisterlijn (0900-0767): voor als u problemen hebt, u eenzaam voelt of uw hart wilt luchten. De lijn wordt bemenst door getrainde vrijwilligers. U kunt ook mailen of chatten. De Luisterlijn is 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar.
  • MIND Korrelatie (0900-1450): voor hulp bij psychische en sociale problemen. Deze organisatie werkt met professionele hulpverleners, zoals maatschappelijk werkers, psychologen en pedagogen.
  • Mikado Helpdesk voor mensen uit niet-Nederlandse culturen die in Nederland wonen en vragen hebben over zorg.
  • Kindertelefoon (0800-0432).
  • Gripopjedip.nl (voor jongeren met depressieve klachten).
  • Pratenonline.nl (voor jongeren van 12 tot 20 jaar)

Zorg goed voor jezelf en elkaar

Eugène Oostveen

Close

95% Complete

I can tell you everything about how to get more control over self-esteem, your self-confidence, negative feelings and your behavior.

But I want to be sure I have your explicit 'YES' to share my knowledge. That's the reason for this pop-up.